Reklama
  • Czwartek, 17 marca (13:05)

    Pręgowana rolada z truskawkami

Składniki na 12 porcji: 5 jajek, pół szklanki cukru, pół szklanki gładkiej mąki, 1 torebka proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao. Krem: kostka miękkiego masła, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, 1 torebka cukru wanilinowego, 15 dag twarogu mielonego, 10 dag truskawek

Przygotowanie:

Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Ubijając, stopniowo dodawaj cukier oraz żółtka, a na koniec delikatnie wmieszaj przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich dosyp kakao i dokładnie wymieszaj.

Reklama

Oba ciasta wyciśnij za pomocą worka cukierniczego z gładką końcówką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyciskaj obok siebie paski na przemian jasnego i kakaowego ciasta, tworząc skośny wzór. Paski powinny mieć grubość około 1,5 cm.

Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na około 20 minut. Po upieczeniu lekko oprósz powierzchnię mąką tortową i obróć oprószoną stroną na czysty papier.

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie małymi porcjami stopniowo dodawaj twaróg, cały czas mieszając.

Oczyść truskawki i pokrój je. Ze schłodzonego korpusu ostrożnie zdejmij papier do pieczenia. Płat ciasta posmaruj kremem, rozłóż na nim truskawki i za pomocą ściereczki zwiń w roladę. Wstaw do lodówki do stężenia. Przed podaniem pokrój na porcje. Czas przygotowania: 50 minut

Cena porcji: ok. 6,5 zł. Kalorie: porcja 228 kcal.

Na żywo

Zobacz również

  • 1 duży czekoladowy blat biszkoptowy, 750 ml śmietany kremówki, 3 op. zagęstnika typu śmietan-fix, 15 dag białej czekolady, 2 op. galaretki wiśniowej, 6 łyżek wiśniówki, 30 dag wiśni bez pestek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.