Reklama
  • Czwartek, 17 marca 2016 (13:05)

    Pręgowana rolada z truskawkami

Składniki na 12 porcji: 5 jajek, pół szklanki cukru, pół szklanki gładkiej mąki, 1 torebka proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao. Krem: kostka miękkiego masła, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, 1 torebka cukru wanilinowego, 15 dag twarogu mielonego, 10 dag truskawek

Przygotowanie:

Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Ubijając, stopniowo dodawaj cukier oraz żółtka, a na koniec delikatnie wmieszaj przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich dosyp kakao i dokładnie wymieszaj.

Reklama

Oba ciasta wyciśnij za pomocą worka cukierniczego z gładką końcówką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyciskaj obok siebie paski na przemian jasnego i kakaowego ciasta, tworząc skośny wzór. Paski powinny mieć grubość około 1,5 cm.

Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na około 20 minut. Po upieczeniu lekko oprósz powierzchnię mąką tortową i obróć oprószoną stroną na czysty papier.

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie małymi porcjami stopniowo dodawaj twaróg, cały czas mieszając.

Oczyść truskawki i pokrój je. Ze schłodzonego korpusu ostrożnie zdejmij papier do pieczenia. Płat ciasta posmaruj kremem, rozłóż na nim truskawki i za pomocą ściereczki zwiń w roladę. Wstaw do lodówki do stężenia. Przed podaniem pokrój na porcje. Czas przygotowania: 50 minut

Cena porcji: ok. 6,5 zł. Kalorie: porcja 228 kcal.

Na żywo
Więcej na temat:jaja | z | ceny | rolada | mi | Ca | oczy

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 3 okrągłe blaty biszkoptowe, 50 dag sera mascarpone, 25 dag chudego mielonego twarogu, 10 dag cukru, 400 ml śmietany kremówki 36 proc., 250 ml mocnego ostudzonego naparu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.