Reklama
  • Czwartek, 17 marca (13:05)

    Pręgowana rolada z truskawkami

Składniki na 12 porcji: 5 jajek, pół szklanki cukru, pół szklanki gładkiej mąki, 1 torebka proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao. Krem: kostka miękkiego masła, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, 1 torebka cukru wanilinowego, 15 dag twarogu mielonego, 10 dag truskawek

Przygotowanie:

Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Ubijając, stopniowo dodawaj cukier oraz żółtka, a na koniec delikatnie wmieszaj przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich dosyp kakao i dokładnie wymieszaj.

Reklama

Oba ciasta wyciśnij za pomocą worka cukierniczego z gładką końcówką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyciskaj obok siebie paski na przemian jasnego i kakaowego ciasta, tworząc skośny wzór. Paski powinny mieć grubość około 1,5 cm.

Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na około 20 minut. Po upieczeniu lekko oprósz powierzchnię mąką tortową i obróć oprószoną stroną na czysty papier.

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie małymi porcjami stopniowo dodawaj twaróg, cały czas mieszając.

Oczyść truskawki i pokrój je. Ze schłodzonego korpusu ostrożnie zdejmij papier do pieczenia. Płat ciasta posmaruj kremem, rozłóż na nim truskawki i za pomocą ściereczki zwiń w roladę. Wstaw do lodówki do stężenia. Przed podaniem pokrój na porcje. Czas przygotowania: 50 minut

Cena porcji: ok. 6,5 zł. Kalorie: porcja 228 kcal.

Na żywo
Więcej na temat:jaja | z | ceny | rolada | mi | Ca | oczy

Zobacz również

  • Składniki: 22 dag mąki kukurydzianej, 4 jajka, 4-5 twardych moreli, 10 dag cukru, 250 ml mleka, 10 dag masła, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki wiórków kokosowych, tłuszcz do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.