Reklama
  • Środa, 19 kwietnia (11:05)

    Przekładane ciasto z wiśniami

Składniki na 16 porcji: Na ciasto: 100 g gorzkiej czekolady, 250 g miękkiego masła lub margaryny l 250 g cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 4 jajka, 100 g mąki ziemniaczanej, 250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g kakao, 125 ml mleka. Ponadto: 300 g wiśni,4 łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 i ½ łyżeczki żelatyny, 200 g gorzkiej czekolady, cukier puder

Reklama

Przygotowanie: 1. Obie mąki przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Mleko podgrzej w rondelku. Dodaj posiekaną czekoladę, mieszaj aż się rozpuści. Do miski włóż tłuszcz. Wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując, dodawaj po jednym jajku. Na koniec wsyp suche składniki, zmiksuj.

2. Kwadratową tortownicę (o wymiarach 23x23 cm) posmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 180°C do tzw. suchego patyczka. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na pół. 

3. Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach wrzącej wody. Do mąki ziemnia czanej dodaj 2 łyżki wody, dokład nie wymieszaj. Wiśnie włóż do rondelka, dodaj cukier oraz sok z cytryny, podgrzej. Wlej rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, mieszając gotuj aż całość zacznie wrzeć. Zdejmij z ognia, dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj.  

4. Pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Pierwszy kawałek ciasta posmaruj wystudzoną frużeliną wiśniową, przykryj drugim kawałkiem. Włóż do lodówki na około 30 min. Wierzch ciasta posmaruj roztopioną czekoladą. Gdy zastygnie, udekoruj cukrem pudrem.

Przygotowanie: 80 minut. Porcja: 390 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.