Reklama
  • Środa, 26 lutego (08:00)

    Przepis na krówkę

Składniki na 15 porcji: Ciasto: 20 dag masła, szklanka cukru, 6 żółtek, 3 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 6-8 łyżek dżemu. Krem: 1/2 litra mleka, 1 szklanka cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 ziemniaczanej, cukier waniliowy, 20 dag masła. Krem II: szklanka cukru, szklanka siekanych orzechów włoskich, szklanka śmietany 30%.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Do przesianej mąki dodać zimne masło, posiekać. Dodać cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Starannie zagnieść ciasto.

Podzielić na dwie części, cienko rozwałkować. Ułożyć na dwóch blachach. Upiec na złoty kolor. Gdy ciasto ostygnie, posmarować jeden placek warstwą dżemu i nałożyć drugi, delikatnie docisnąć.

Reklama

Z mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować z cukrem. Do zimnego mleka dodać obydwa rodzaje mąki i cukier waniliowy, wlać do gotującego mleka, wymieszać, zagotować.

Masło utrzeć, dodać do budyniu, wymieszać. Wylać gorące na ciasto. Śmietanę z cukrem gotować aż zgęstnieje, dodać szklankę orzechów i łyżkę wody. Ciepłe wylać na masę.

Superrada

Ciasto odstawić do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem każdy kawałek ozdobić, np. pokruszonymi cytrynowymi bezikami lub tartą gorzką czekoladą.

Twoje Imperium
Więcej na temat:ciasto | przepis | ciasta | przepisy

Zobacz również

  • Składniki na blaszkę 24x36 cm: szklanka wody, szklanka mąki tortowej, 1/2 kostki margaryny, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia, 5 jajek . Malinowa śmietanka: litr śmietanki 30 proc., 1 i... więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 10

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.