Reklama
  • Wtorek, 14 marca (13:05)

    Puszysta babka Caffe latte

Składniki na 12 porcji: 5 jajek w temp. pokojowej, 2 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. brązowego cukru, 20 dag masła roztopionego i ostudzonego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki kakao, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 op. białej polewy i kakao do oprószenia.

Reklama

1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Podłużną foremkę keksową wyłóż papierem do pieczenia (ew. wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą). Do miski wbij jajka. Ubijaj mikserem, dodając porcjami cukier. Kiedy piana będzie lśniąca, wlej ostudzone masło, zmiksuj, po czym wsyp obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wlej aromat waniliowy.

2. Ponownie zmiksuj (krótko, tylko do czasu, aż składniki się połączą). Ciasto podziel na 3 równe części. Do jednej wsyp kakao, do drugiej – kawę. Każdą z mas dobrze wymieszaj.

3. Do przygotowanej foremki nakładaj kolejno łyżką masę z kakao, następnie z kawą, a na koniec wyłóż ciasto jasne (nie wygładzaj każdej kolejnej warstwy, dzięki temu utworzą one ciekawy marmurek).

4. Babkę piecz 60 min (drewniany patyczek do szaszłyków wbity na chwilę w ciasto powinien pozostać suchy). Gotową wystudź na kratce. Polej polewą i posyp kakao.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.