Reklama
  • Środa, 19 kwietnia (11:05)

    Puszysty mus

Składniki na 12 porcji Na ciasto: 150 g masła, 150 g gorzkiej czekolady, 5 jajek, 1 łyżka kakao, 180 g cukru. Na mus: 100 g masła,100 g gorzkiej czekolady, 3 jajka, 2 łyżeczki kakao , 120 g cukru, 2 łyżeczki żelatyny. Ponadto: 100 g ciemnej czekolady, 150 ml śmietanki kremówki 30 proc.

Przygotowanie:

Reklama

1. Połamaną czekoladę rozpuść w podgrzanym maśle. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Żółtka zmiksuj z kakao. Wlej masę czekoladową, zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz około 30 minut w temperaturze 180°C. 

2. Żelatynę rozpuść w 80 ml wrzącej wody. W rondelku roztop masło, dodaj połamaną czekoladę, wymieszaj. Biał ka ubij na sztywną pianę, pod koniec, łyżka po łyżce, dodając cukier. Do żółtek wsyp kakao, zmiksuj. Wlej przestudzoną masę czekoladową, zmiksuj. Dodaj ubite białka, wymieszaj. Na koniec wlej przestudzoną żelatynę, delikatnie wymieszaj, by piana nie opadła. Mus wyłóż na schłodzone ciasto. Włóż do lodówki na 4 godziny. Wierzch ciasta udekoruj roztopioną czekoladą, ubitą śmietanką oraz owocami.

Przygotowania: 60 minut. Porcja: 510 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej tortowej • jajko • 1/2 szklanki ciepłego mleka • 2 łyżki oleju Nadzienie: 80 dag jabłek • 30 dag zmielonych orzechów włoskich • 15 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.