Reklama
  • Poniedziałek, 18 stycznia (13:05)

    Puszysty suflet cytrynowy

Składniki: 150 ml mleka • 100 ml kremówki • miękkie masło do posmarowania foremek • 100 g cukru pudru • 15 g mąki pszennej • 10 g mąki kukurydzianej • 3 żółtka • 4 białka • skórka otarta z cytryny • sok z całej cytryny • cukier puder do posypania.

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Każdą foremkę posmaruj masłem do wysokości 3/4. Zrób to pędzelkiem, tworząc pionowe pasy, by suflet równomiernie wyrósł. Wstaw przygotowane foremki do lodówki na kilka minut. Po czym nałóż drugą warstwę masła, obsyp cukrem i znów wstaw do lodówki.

2. Do rondla wlej śmietanę, mleko, gotuj na średnim ogniu. Odstaw do ostygnięcia. W misce zmiksuj żółtka z połową cukru pudru. Dodaj mąki, wymieszaj. Dodaj mleko ze śmietaną i całość znów przelej do rondla. Podgrzej na małym ogniu.

Reklama

3. Ubij białka na sztywną pianę i dodawaj cukier puder. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Do żółtek dodaj sok z cytryny i startą skórkę. Wymieszaj. Dodaj 2 łyżki piany, zmiksuj, dodaj resztę piany i wymieszaj drewnianą łyżką.

Nakładaj masę do foremek, aż po brzeg. Każdą foremką uderzaj kilka razy o blat, by uciekło powietrze. Wyrównaj wierzch. Piecz 15-17 minut. Wyjmij ostrożnie z piekarnika i oprósz cukrem pudrem.

Olivia
Więcej na temat:suflet | puszyste | puszystych | cukier puder

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.