Reklama
  • Piątek, 21 marca 2008 (13:58)

    Pyszne ciasto makowo-brzoskwiniowe

Czas przygotowania 1,5 h.

Zdjęcie

Ciasto makowo-brzoskwiniowe /Wydawnictwo Bauer
Ciasto makowo-brzoskwiniowe
/Wydawnictwo Bauer
Ciasto:

- 4 jajka,
- 80 g cukru,
- 80 g mielonego maku,
- 40 g mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

Reklama

do przełożenia:

- 1 puszka brzoskwiń,
- 0,7 lt. śmietany 30 proc.,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 śmietan-fixy,
- 1 łyżka żelatyny,
- 1 łyżka maku do dekoracji

Przygotowanie:

Białka ubić z cukrem, delikatnie wymieszać z jajkami i dodać, ostrożnie mieszając, obie mąki wymieszane z makiem ( suchy mak mielimy 2-krotnie). Ciasto przekładamy do długiej formy wyłożonej pergaminem i pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30 min. Ostudzić, po ostygnięciu przekroić na 4 cienkie placki. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę (zostawić kilka do dekoracji). Połowę zalewy brzoskwiniowej zagotować i rozpuścić w niej żelatynę, przestudzić i połączyć z brzoskwiniami. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu, rozłożyć na 3 plackach zostawiając część śmietany do dekoracji. Na śmietanę rozłożyć brzoskwinie i złożyć ciasto, przykrywając pozostałym plackiem. Ciasto obłożyć pozostawioną śmietanę i udekorować brzoskwiniami.
Czas przygotowania 1,5 h. Przepis na 14 porcji.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz słodkości? Zobacz też:

Smacznego

Zobacz również

  • 1 puszka (850 ml) moreli, 5 jajek, 125 g masła (margaryny), 225 g cukru, sok i skórka starta z 1 cytryny, 75 g kaszy manny, 1 budyń waniliowy (na 500 ml mleka), 1 op. proszku do pieczenia, 750 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.