Reklama
  • Wtorek, 14 marca (13:05)

    Rolada Czarny Las

Składniki na 12 porcji. Ciasto: 5 jajek, 2/3 szkl. cukru, po 1/2 szkl. kakao i mąki tortowej, cukier do posypania ściereczki. Nadzienie: 6 łyżek likieru wiśniowego, 30 dag wiśni z kompotu (bez pestek), 300 ml kremówki, 1/3 szkl. cukru, 2 łyżeczki żelatyny. Wierzch: 300 ml kremówki, po 1 łyżce kawy rozpuszcz. i słodkiego kakao, 2 op. śmietan-fixu.

Reklama

1. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Kakao przesiej z mąką. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem. Miksując, dodawaj po żółtku i łyżce mąki z kakao. Ciasto wylej na blachę i piecz 25 min w 175 st. Ciepły biszkopt przenieś na ściereczkę posypaną cukrem, zwiń roladę.

2. Wiśnie wymieszaj z likierem. W rondelku zagotuj 1/4 szkl. wody, odstaw z ognia i wsyp żelatynę. Mieszaj, aż się rozpuści i ostudź.

3. Schłodzoną kremówkę na nadzienie ubij z cukrem na sztywną masę, następnie zmiksuj z ostudzoną, ale płynną żelatyną. Dodaj osączone z likieru wiśnie, delikatnie wszystko wymieszaj.

4. Ostudzony biszkopt rozwiń, usuń ściereczkę. Ciasto posmaruj nadzieniem, ponownie zwiń dość ciasną roladę. Schłodź w lodówce.

5. Śmietanę do dekoracji ubij na sztywno, dosypując kakao, kawę i zagęstniki. Posmaruj nią schłodzoną roladę, widelcem zrób wzorki. Roladę ew. udekoruj czekoladowymi wiórkami i oprósz cukrem pudrem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.