Reklama
  • Czwartek, 9 marca (13:00)

    Rolada czekoladowa

Składniki na 16 porcji: 4 jajka, 80 g cukru, 60 g mąki, 60 g kakao, 1/2 małej torebki proszku do pieczenia. Krem: 200 g mielonego twarogu, 100 g cukru pudru, 100 ml śmietany kremówki, 100 g mrożonych malin, 2 owoce kiwi, kakao do oprószenia ciasta.

PRZYGOTOWANIE: ok. 60 minut

Reklama

1. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, powoli dosypując cukier. Pianę z białek wymieszać z żółtkami. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką.

2. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem płaskiej blasze (32x39 cm). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 8 minut. Upieczony, jeszcze gorący biszkopt przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Usunąć pergamin, a ciasto wraz ze ściereczką zwinąć w roladę i odłożyć do wystudzenia.

3. Maliny przełożyć na sitko, a kiedy się rozmrożą, dobrze je odsączyć. Owoce kiwi obrać, najpierw pokroić w plasterki, a potem na kawałki. Twaróg utrzeć z cukrem pudrem. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie domieszać do masy serowej.

4. Wystudzony biszkopt rozwinąć. Posmarować kremem. Na kremie rozłożyć maliny i kiwi. Ciasto ponownie zrolować. Roladę włożyć do lodówki, by stężała. Przed podaniem oprószyć kakao.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag pełnoziarnistych herbatników, 2 op. galaretki, 1 kg serka waniliowego, 25 dag serka mascarpone, 3 łyżeczki żelatyny, 25 dag borówek amerykańskich. Agata Brzana, Iwonicz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.