Reklama
  • Czwartek, 7 stycznia (10:05)

    Rolada z bananami i bitą śmietaną

Składniki na 10 porcji: 2 opakowania śmietany kremówki (ok. 500 g), 3 jajka, 150 g ciemnej czekolady, 3 łyżki zimnej wody mineralnej, 150 g cukru, po 75 g mąki pszennej i ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 średnie banany, 2-3 łyżki soku z cytryny, opakowanie cukru wanilinowego, folia spożywcza

Przygotowanie:

Podgrzej połowę śmietany. Posiekaj 125 g czekolady i stop ją w gorącej śmietanie, mieszając. Masę​​ przełóż do miski, przykryj folią i schładzaj 6 godzin.

Reklama

Rozbij jajka. Białka ubij z wodą mineralną, dosypując cukier i dodając po jednym żółtku. Połącz oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i masą jajeczną. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź. Piecz w temperaturze 200 °C ok. 12 minut. Wyłóż biszkopt na ściereczkę. Banany obierz i skrop sokiem z cytryny. Krem czekoladowy wymieszaj i rozmiksuj na niskich obrotach.

Na ciasto wyłóż masę czekoladową, lekko ją rozsmarowując. Na to, w dwóch rzędach wzdłuż, połóż banany. Zwijaj biszkopt krótszą stroną.

25 g czekolady posiekaj i stop w kąpieli wodnej. Nieco ostudź. Pozostałą śmietanę ubij na sztywno i posyp cukrem wanilinowym. Roladę obłóż śmietaną i polej strużkami czekolady. Czas przygotowania: 40 minut

Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 260 kcal.

Na żywo
Więcej na temat:rolada | ceny | z | banany

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 100 g masła ● 175 g mąki ● 50 g cukru pudru ● 600 g małych brzoskwiń ● 500 g sera śmietankowego ● opakowanie cukru waniliowego ● 100 g cukru ● 4 jaja ● 30 g mielonego maku więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.