Reklama
  • Wtorek, 14 marca (08:05)

    Rolada z kremem malinowym

Składniki na 15 porcji: 4 jajka, sól, 15 dag cukru, 5 dag mąki pszennej, 2 dag mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżeczki żelatyny, 40 dag mrożonych malin, 40 dag śmietany kremówki, 1 op. cukru waniliowego 40 dag mielonego twarogu, 2 łyżeczki soku cytrynowego, 6 łyżek mleka kokosowego, 5 dag startej białej czekolady, posiekane płatki gorzkiej czekolady do dekoracji, cukier do posypania ściereczki.

Reklama

1. Jajka rozbij, oddzieli żółtka od białek. Białka wymieszaj ze szczyptą soli, połową cukru oraz 2 łyżkami zimnej wody. Ubij na sztywno. Pianę z białek połącz z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj.

Ciasto rozsmaruj na płaskiej blasze (32 x 39 cm) wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika przełóż na ściereczkę oprószoną cukrem. Zwiń ciasto razem ze ściereczką. Wystudź.

2. Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody, odstaw, aby spęczniała. Maliny rozmroź, ok. 15 dag owoców pokrój w kostkę, a resztę zmiksuj na gładko i przetrzyj przez gęste sitko. Połowę śmietany ubij na sztywno. Wymieszaj z twarogiem oraz musem malinowym. Dodaj resztę cukru, sok cytrynowy i mleko kokosowe.

Żelatynę rozpuść, podgrzewając. Ostrożnie połącz z kremem. Kiedy masa zacznie tężeć, dołóż do niej pokrojone maliny oraz wiórki białej czekolady. 

3. Biszkopt rozwiń, usuń ściereczkę. Ciasto posmaruj kremem i ponownie zwiń. Roladę włóż do lodówki na godzinę. Resztę śmietany ubij z cukrem waniliowym. Posmaruj nią roladę. Ciasto posyp gorzką czekoladą.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: Ciasto i nadzienie: opakowanie ciasta francuskiego • 60 dag twarogu • 2 jajka • 30 dag mrożonych truskawek • 6 dag cukru pudru • 4 łyżki cukru pudru z wanilią • łyżka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.