Reklama
  • Wtorek, 14 marca (13:05)

    Rolada z masą kajmakową

Składniki na 12 porcji: 1 duża puszka masy krówkowej, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej wymieszane z łyżeczką słodkiego kakao i 2 łyżkami gorącej wody, 6 żółtek, 4 białka, 1/2 szkl. cukru pudru, 7 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 op. cukru waniliowego, 3 łyżki cukru (kryształu) do posypania ściereczki, czekoladowe ozdoby.

Reklama

1. Przygotuj biszkopt: oba rodzaje mąki przesiej przez sitko. Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzyj na puszystą masę. Wsyp przesiane mąki, wymieszaj drewnianą łyżką. Białka ubij. Dodaj do ciasta i wymieszaj.

2. Ciasto rozsmaruj na dużej prostokątnej blasze wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.

3. Jeszcze ciepły biszkopt przełóż na bawełnianą ściereczkę posypaną cukrem i wszystko razem zwiń w roladę (zaczynając od dłuższego brzegu biszkopta). Pozostaw, by ciasto dobrze ostygło.

4. Puszkę z masą krówkową otwórz i wstaw do garnka z gorącą wodą (powinna sięgać do połowy wysokości puszki). Mieszając masę, podgrzewaj ją na wolnym ogniu, by zrobiła się płynna. Wtedy dodaj do niej kawę z kakao. Wyjmij z garnka z wodą, lekko przestudź.

5. Biszkopt rozwiń, usuń ściereczkę. Ciasto posmaruj 2/3 masy, zwiń roladę. Wierzch posmaruj resztą masy. Udekoruj i schłodź.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej tortowej • jajko • 1/2 szklanki ciepłego mleka • 2 łyżki oleju Nadzienie: 80 dag jabłek • 30 dag zmielonych orzechów włoskich • 15 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.