Reklama
  • Środa, 30 kwietnia 2008 (11:11)

    Sachertorte - Tort Sachera

Pyszny legendarny, wiedeński smak.

Zdjęcie

Tort Sachera /Foody.pl
Tort Sachera
/Foody.pl
Składniki:

Ciasto:

Reklama

- 150 g gorzkiej czekolady,

- 150 g miękkiego masła,

- 100 g cukru pudru,

- 6 żółtek ,

- 6 białek,

- 50 g cukru,

- 150 g mąki,

- szczypta soli,

- dobrej jakości konfitura morelowa

Polewa czekoladowa:

- 200 g dobrej, gorzkiej czekolady,

- 200 g cukru,

- 100 ml wody

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i utrzeć z masłem na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier puder i żółtka. Białka ubić z 50 g cukru na niezbyt sztywną pianę. Dodać mąkę, szczyptę soli i wymieszać razem z masą czekoladową.

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, posypać delikatnie mąką, włożyć do niej ciasto i piec przez 50-60 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Tort po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego schłodzenia, następnie wyjąć go z formy.

Konfiturę morelową podgrzać i posmarować nią tort. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i utrzeć razem z cukrem. Dodać wodę i gotować na małym ogniu, przez około 5 minut, stale mieszając, aż polewa zacznie gęstnieć.

Rozprowadzić polewę szybko i równomiernie po całym torcie.

Podawać z niesłodzoną bitą śmietaną i z jednym z rodzajów kawy po wiedeńsku.

Zobacz również

  • Aksamitny sernik

    Składniki: 10 dag masła, 20 dag herbatników, 4 jaja, 1 kg twarogu, 20 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, proszek do pieczenia, 1/2 l kremówki 36 proc.,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.