Reklama
  • Wtorek, 14 marca (08:05)

    Serce przekładane konfiturą truskawkową

Składniki na 12 porcji: 15 dag białej czekolady, 40 dag śmietany kremówki, 35 dag konfitury truskawkowej, 6 jajek, 15 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, 15 dag mąki pszennej, 3 dag mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix, cukier puder do posypania.

Reklama

1. Czekoladę posiekaj. Śmietanę mocno podgrzej, zdejmij z ognia. Wrzuć posiekaną czekoladę i mieszaj, aż całkowicie rozpuści się. Czekoladową śmie- tankę przelej do miseczki. Szczelnie przykryj folią i wstaw na 4-5 godzin do lodówki (a jeszcze lepiej na noc).

2. Oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 3 łyżkami wody i ubij, powoli dosypując cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie sztywna oraz lśniąca, kolejno domieszaj do niej żółtka. Obie mąki połącz z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy jajecznej.

Tortownicę w kształcie serca wyłóż pergaminem. Nałóż do niej przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 35 minut. Gotowy biszkopt wystudź, a następnie rozetnij na 3 placki o równej grubości. W jednym z nich wytnij foremkami mniejsze serduszka.

3. Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sitko. Czekoladową śmietanę wymieszaj z zagęstnikami i ubij. Jeden biszkopt bez wyciętych serduszek ułóż na spodzie formy. Posmaruj go bitą śmietaną. Łyżeczką połóż kilka porcji konfitury. Lekko przemieszaj całość widelcem, by powstał marmurkowy wzorek.

Przykryj drugim blatem (bez serduszek). Ciasto posmaruj pozostałą konfiturą. Na tym połóż biszkopt z wyciętymi serduszkami. Schłodź. Oprósz cukrem pudrem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag pełnoziarnistych herbatników, 2 op. galaretki, 1 kg serka waniliowego, 25 dag serka mascarpone, 3 łyżeczki żelatyny, 25 dag borówek amerykańskich. Agata Brzana, Iwonicz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.