Reklama
  • Poniedziałek, 20 marca (08:05)

    Serduszko z profiterolkami

składniki na 8 porcji Spód: 10 dag masła, 20 dag mąki, 2 żółtka, 5 dag cukru; Profiterolki: 12 dag masła, 20 dag mąki, szczypta soli, 4 jajka, karmel do dekoracji; Krem: 400 ml śmietany kremówki, 2 cukry waniliowe, 2 łyżki konfitury morelowej.

1Składniki na spód zagnieć. Ciasto schładzaj 30 minut. Rozwałkuj, wytnij serce. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 20 minut w 200 st. Profiterolki: zagotuj 250 ml wody z masłem. Na gotujący się płyn wsyp mąkę i szczyptę soli, mieszając gotuj, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Wystudź, zmiksuj z jajkami. Ciasto przełóż do szprycy. 2Blachę wyłóż pergaminem. Wyciśnij na nią porcje ciasta. Piecz 20 minut w 200 st. Nakłuj kulki wykałaczką, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Przełóż do szprycy z końcówką do nadziewania pączków. Wbij w każde ciastko i wciśnij krem. Kruche serce posmaruj konfiturą. Ułóż profiterolki. Udekoruj, np. siecią z karmelu.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag mąki, 5 dag drożdży, po 10 dag cukru i masła, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 1 słoiczek wiśni bez pestek, olej i bułka tarta do formy, sól. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.