Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Serniczek na zimno

Składniki: 20 dag pełnoziarnistych herbatników, 2 op. galaretki, 1 kg serka waniliowego, 25 dag serka mascarpone, 3 łyżeczki żelatyny, 25 dag borówek amerykańskich. Agata Brzana, Iwonicz, konsultant ds. sprzedaży

czas ok. 30 min; porcja – 260 kcal, cena 2 zł

Reklama

1 Przygotuj blaszkę o wymiarach 20x35 cm. Spód wyłóż pergaminem, rozłóż herbatniki. Galaretki (najlepiej truskawkowe) rozpuść w 500 ml gorącej wody, odstaw do ostudzenia.

2 Serek (lub twaróg waniliowy z wiaderka) przełóż do miski. Ubijaj mikserem, dodając po łyżce mascarpone. Żelatynę wsyp do garnuszka, zalej 25 ml zimnej wody. Odstaw na ok. 10 minut. Następnie garnuszek ustaw na palniku. Lekko podgrzewaj wodę, aż żelatyna się rozpuści (nie dopuść jednak do wrzenia).

3 Do garnuszka z żelatyną włóż łyżkę masy serowej, wymieszaj, odstaw do ostudzenia. Połącz z pozostałą masą. Dokładnie zmiksuj. Dalej miksując, dodawaj po łyżce zimną (ale płynną) galaretkę. Na końcu wsyp borówki (kilka odłóż).

4 Masę wylej na herbatniki. Sernik odstaw do lodówki. Następnego dnia ozdób borówkami.

Świat kobiety

Zobacz również

  • 6 jabłek, 2 łyżki soku cytrynowego, 175 g masła (margaryny), 175 g cukru, 1 torebka cukru wanilinowego, 4 jajka, 300 g mąki, 1 torebka proszku do pieczenia, 200 g konfitury żurawinowej, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.