Reklama
  • Piątek, 7 kwietnia (14:00)

    Sernik na malinach

Składniki na 12-14 porcji. Ciasto: 20 dag mąki pszennej, 12 dag masła, 3 żółtka z jajek ugotowanych na twardo, 1 żółtko surowe, 10 dag cukru, 2-3 łyżki gęstej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Masa serowa: 70 dag śmietankowego twarogu, 20 dag drobnego cukru, 4 duże jajka, 1 op. budyniu waniliowego, 30 dag rozmrożonych malin. Kruszonka: po 15 dag masła i cukru, 10 dag mąki pszennej, 10-12 ciasteczek orzechowych lub amaretto, 5 dag drobno posiekanych orzechów włoskich.

Reklama

1. Kruszonka: z masła, cukru, mąki i orzechów zagnieć ciasto. Włóż je do woreczka foliowego, lekko zamroź.

2. Ciasto: mąkę przesiej z solą i proszkiem. Posiekaj z zimnym masłem. Dodaj ugotowane żółtka przetarte przez sitko, surowe żółtko, cukier i śmietanę. Zagnieć ciasto. Schłodź je w lodówce.

3. Masa: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i stopniowo dodawanym twarogiem. Domieszaj budyń i białka. Maliny osącz. Ciastem wyłóż tortownicę. Nałóż maliny i masę serową. Kruszonkę zetrzyj, ciasteczka pokrusz. Posyp ciasto. Piecz 70 minut w 180°C.

Naj

Zobacz również

  • 200 g gorzkiej czekolady, 400 g masła (margaryny), 250 g cukru szczypta soli, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 8 jajek, 500 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 6 łyżek mleka, 75 g wiórków... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.