Reklama
  • Piątek, 19 kwietnia 2013 (13:05)

    Sernik z morelami

Składniki na spód: 1/2 szkl. cukru, 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej, 1/2 kostki margaryny, 1 żółtko Masa: 2/3 kostki masła, 1 i 1/2 szkl. cukru, 1 kg twarogu, 5 jajek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz: 2 puszki masy makowej, 1 puszka moreli, 1 opakowanie lukru.

Spód: podane składniki zagnieć. Ciastem wylep dno blachy wyłożonej pergaminem.

Masa: oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z resztą składników. Domieszaj pianę z białek. Na cieście rozłóż masę serową, mak oraz osączone morele. Piecz godz. w piekarniku nagrzanym do 180 st. Oblej lukrem.

Reklama

Wykwintna wersja Roberta Sowy

Masa makowa będzie wyjątkowo puszysta, jeśli dodasz do niej 6–8 łyżek niesłodzonego musu jabłkowego. Znakomity smak nada jej kilka łyżek likieru pomarańczowego lub rumu.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:sernik | z | SP | morele

Zobacz również

  • Inspirację kulinarną czerpię z przeróżnych miejsc, np. idąc wzdłuż sklepowych regałów i wybierając produkty wiem, co z nich przygotuję. Pomysły można znaleźć wszędzie. więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 12

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.