Reklama
  • Środa, 8 marca (15:00)

    Słoneczna tarta z kremem cytrynowym

Składniki na 8 porcji: Ciasto: 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, 100 g masła, 2 żółtka. Masa: 5 jajek, 120 g cukru, 200 ml śmietany kremówki, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 cytryny, 150 ml soku z cytryny. Krem: 250 g mascarpone, 50 g cukru pudru, 2 żółtka.

Przygotowanie:

Z mąki, cukru pudru, masła i żółtek szybko wyrób ciasto. Uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.

Przygotuj masę cytrynową. Żółtka utrzyj z cukrem, a z białek ubij pianę. Ostrożnie połącz.

Reklama

Cytryny sparz i zetrzyj skórkę. Dodaj do masy jajecznej. Wlej śmietanę kremówkę i sok z cytryny, wsyp mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łopatką.

Formę na tartę o średnicy ok. 22-24 cm wysmaruj tłuszczem. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim blaszkę. Piecz 10 minut w temperaturze 200°C. Ostudź.

Przygotuj krem. Utrzyj żółtka z cukrem pudrem do białości. Następnie dodaj serek mascarpone, wymieszaj wszystko i odstaw masę do lodówki.

Krem wyłóż na zimną tartę. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 2,50 zł. Kalorie: porcja 320 kcal

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.