Reklama
  • Wtorek, 14 marca (13:05)

    Stracciatella z pomarańczami

Składniki na 6 porcji: 2 prostokątne blaty biszkoptowe (30x20 cm), 2 pomarańcze, 4 łyżki likieru pomarańczowego, 150 ml ciepłego, mocnego naparu kawy, 2 łyżki + 5 dag cukru, 10 dag gorzkiej czekolady, 25 dag sera mascarpone, 25 dag chudego twarogu, 2 łyżki kakao.

Reklama

1. Pomarańcze sparz, wytrzyj, a następnie obierz i oczyść z gorzkiej białej błonki. Owoce pokrój w plastry. Ułóż je w płaskim naczyniu, skrop likierem pomarańczowym. Naczynie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 min.

2. Mocny napar kawowy wy mieszaj z 2 łyżkami cukru (jeśli chcesz, możesz dodać do niego 2 łyżki likieru pomarańczo wego albo soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy). Odstaw, aby osłodzony poncz kawowy dobrze ostygł.

3. Twaróg zmiel. Zmiksuj go z serem mascarpone oraz 5 dag cukru. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych otworkach albo drobno posiekaj. Dodaj do masy, wymieszaj. Podziel ją na 4 części.

4. W prostokątnej formie ułóż jeden blat biszkoptowy. Obficie nasącz go połową ponczu. Posmaruj jedną częścią kremu, rozłóż połowę pomarańczy i posmaruj drugą częścią kremu.

W ten sam sposób ułóż drugą warstwę. W kremie na wierzchu tortu zrób fale (łyżką). Posyp kakao. Schładzaj ok. 3 godz.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag mąki, 5 dag drożdży, po 10 dag cukru i masła, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 1 słoiczek wiśni bez pestek, olej i bułka tarta do formy, sól. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.