Reklama
  • Piątek, 8 stycznia (15:05)

    Strucla migdałowo-jabłkowa

Składniki na 10 porcji: 50 dag mąki, 40 dag półtłustego białego sera, 2 jajka, 6 łyżek mleka, 6 łyżek oleju, 1 szklanka cukru, 1 paczka proszku do pieczenia, 2 duże kwaśne jabłka (np. szara reneta, gloster), 15 dag masy marcepanowej, 7 dag posiekanych migdałów bez skórki, 7 dag rodzynek, 15 dag płatków migdałowych, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, sól, cynamon.

Reklama

1. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć, drobno pokroić, skropić sokiem z cytryny, obsypać cynamonem, wymieszać z bakaliami i pokrojoną w kostkę masą marcepanową.

2. Ser, mleko, cukier, olej i jedno jajko zmiksować, dodając stopniowo mąkę, proszek i szczyptę soli. Ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt, rozłożyć masę, zwinąć w rulon, końce zlepić.

Struclę wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175°C. Pod koniec pieczenia posmarować roztrzepanym jajkiem.

Twoje Imperium
Więcej na temat:strucla

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji. Ciasto: • 20 dag mąki tortowej • 5 dag cukru kryształ • 14 dag masła • żółtko. Farsz: • pół kg antonówek. Masa: • 2 jajka • 5 dag cukru • 150 ml kremówki. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.