Reklama
  • Piątek, 8 stycznia (15:05)

    Strucla z orzechami

Składniki na 12 porcji: 75 dag mąki, 4 łyżki mleka, 25 dag masła, 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 5 dag drożdży, 10 dag orzechów włoskich, 10 dag orzechów laskowych, 10 dag suszonych fig, 5 dag łuskanych pistacji bez soli, cukier puder do oprószenia, cynamon, sól, sok z 1/2 pomarańczy.

Reklama

1. Mleko lekko podgrzać, przelać do miski, dodać rozkruszone drożdże, po łyżce mąki i cukru, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

Do pracującego rozczynu dodać pozostały cukier, jajka, przesianą mąkę, szczyptę soli, pół łyżeczki cynamonu i roztopione masło. Wyrabiać ręcznie lub mikserem do czasu, kiedy cały tłuszcz się wchłonie.

Ciasto zwinąć w kulę, przykryć, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt.

2. Orzechy i figi drobno posiekać, rozłożyć na rozwałkowanym cieście. Uformować struclę, zwijając ciasto jak roladę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C na ok. 45 min.

3. Pod koniec pieczenia struclę skropić lekko podgrzanym sokiem. Po upieczeniu potrzymać w piekarniku do wystygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem.

Przygotowanie: ok. 150 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:strucla | ciasto | z

Zobacz również

  • Spód ● 150 g herbatników w gorzkiej czekoladzie ● 70 g orzechów włoskich ● 40 g masła. Masa i dekoracja ● 500 g świeżych truskawek ● 2 łyżki soku z cytryny ●szklanka jogurtu naturalnego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.