Reklama
  • Środa, 19 kwietnia (11:01)

    Strudel orzechowo-jabłkowy z cynamonem

Składniki na 10 porcji: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej tortowej • jajko • 1/2 szklanki ciepłego mleka • 2 łyżki oleju Nadzienie: 80 dag jabłek • 30 dag zmielonych orzechów włoskich • 15 dag brązowego cukru • 12 dag śmietany 36 proc. • 3 łyżki rumu • 2 łyżeczki cynamonu Wierzch: skórka pomarańczowa lub posiekane orzechy • 2 łyżki mleka • cukier puder do posypania

1. Wymieszaj mąkę, szczyptę soli, jajko, mleko i olej. Wyrób ciasto. Odstaw na 30 minut. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Podduś je z cukrem, dodaj orzechy, śmietanę, cynamon i rum.

2. Ciasto rozwałkuj na ścierce posypanej mąką. Rozciągnij je. Posmaruj je nadzieniem, zwiń ciasno w rulon, a końce zawiń pod spód. Wierzch posmaruj mlekiem i piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Posyp cukrem pudrem.

Reklama

Czas: około 1,5 godziny.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji Na ciasto: 150 g masła, 150 g gorzkiej czekolady, 5 jajek, 1 łyżka kakao, 180 g cukru. Na mus: 100 g masła,100 g gorzkiej czekolady, 3 jajka, 2 łyżeczki kakao , 120 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.