Reklama
  • Środa, 19 kwietnia (11:01)

    Strudel serowy z wiśniami i makiem

Składniki na 10 porcji: Ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej • żółtko • 3 łyżki oleju • łyżka octu • szczypta soli Nadzienie: 40 dag twarogu • 30 dag mrożonych wiśni • 25 dag masy makowej • 2 jajka • 1/2 szklanki cukru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Dekoracja: 150 ml śmietany 30 proc. • 2 łyżki cukru pudru

Reklama

1. Mąkę wymieszaj z żółtkiem, olejem, octem, solą i 1/2 szklanki letniej wody. Zagnieć i odstaw. Jajka ubij z cukrem. Dodaj twaróg, mąkę i zmiksuj. Ciasto rozwałkuj.

2. Posmaruj ciasto masą serową, ułóż wiśnie i masę makową. Zwiń, piecz w temp. 200°C 45 minut. Ciasto udekoruj.

Czas: około 1,5 godziny.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • 1 puszka (850 ml) moreli, 5 jajek, 125 g masła (margaryny), 225 g cukru, sok i skórka starta z 1 cytryny, 75 g kaszy manny, 1 budyń waniliowy (na 500 ml mleka), 1 op. proszku do pieczenia, 750 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.