Reklama
  • Środa, 12 marca 2008 (14:53)

    Świąteczny mazurek szlachecki

Klasyczny przepis.

Zdjęcie

Mazurek szlachecki/Fot. Marek Ulatowski /MWMedia
Mazurek szlachecki/Fot. Marek Ulatowski
/MWMedia

Ciasto:

Reklama

  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 1,5 kostki masła;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 5 jaj;
  • 19 dkg migdałów;
  • sól; 1/3 olejku cytrynowego;
  • jajo do smarowania.
Glazura cukrowa:

  • 3 łyżki cukru pudru;
  • 2 łyżki wody;
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego.
Masło utrzyj z cukrem. Dodaj posiekane migdały, 4 przetarte, ugotowane żółtka i surowe żółtko, wymieszaj. Dodaj mąkę, sól, olejek, wyrób ciasto. Odstaw na 30 minut. Odłóż 1/3 ciasta, resztę rozwałkuj. Z 1/3 ciasta uformuj wałeczki. Ułóż z nich kratkę na cieście. Posmaruj jajkiem. Piecz 30 min. w temperaturze 160 st. C. Mazurek polej glazurą.

Zobacz również

  • 1 puszka (850 ml) moreli, 5 jajek, 125 g masła (margaryny), 225 g cukru, sok i skórka starta z 1 cytryny, 75 g kaszy manny, 1 budyń waniliowy (na 500 ml mleka), 1 op. proszku do pieczenia, 750 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.