Reklama
  • Piątek, 7 kwietnia (14:00)

    Szarlotka orzechowa

Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: 25 dag mąki pszennej, 10 dag cukru, 10 dag margaryny, 1 jajko, 1 żółtko, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa: 5 jabłek, np. szara reneta, 2 mandarynki, 4 łyżki cukru. Polewa: 1 szkl. orzechów ziemnych niesolonych, 1-2 łyżki masła, 1 łyżka cukru, 2 łyżki miodu.

1. Ciasto: mąkę przesiej, dodaj margarynę. Siekaj, aż powstaną grudki, dołóż resztę składników. Zagnieć ciasto, podziel je na 2 równe części, zawiń w folię, dobrze schłodź.

Reklama

2. Masa: jabłka obierz i pokrój na małe kawałeczki. Mandarynki obierz, dokładnie usuń białą warstwę. Owoce podziel na cząstki, pokrój na połówki. Wymieszaj z jabłkami i cukrem. Przełóż do rondla, duś (dolewając ew. 1-2 łyżki wody), aż jabłka zaczną się rozpadać, ale będą jeszcze całe kawałki.

3. Rozwałkuj obie części ciasta. Tortownicę wyłóż pergaminem, kolejno nałóż: 1 placek ciasta, owoce, resztę ciasta. Masło, cukier i miód na polewę rozpuść, wsyp orzechy, podsmaż. Od razu polej ciasto. Piecz 45 minut w 175°C. Pod koniec przykryj pergaminem, by orzechy nie przypaliły się.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.