Reklama
  • Piątek, 7 kwietnia (14:00)

    Tarta cytrynowa z bezą

Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: 1 szkl. mąki pszennej, 10 dag masła, 1/3 szkl. lodowatej wody, szczypta soli. Krem: 3 cytryny, 10 dag masła, 4 żółtka, 5 łyżek cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szkl. wody. Beza: 4 białka, 20 dag drobnego cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Reklama

1. Ciasto: mąkę przesiej z solą. Mocno schłodzone masło drobno pokrój, dodaj do mąki. Dolewając po odrobinie wody, siekaj, aż powstaną grudki. Zagnieć ciasto, schładzaj godzinę. Rozwałkuj, plackiem wylep foremkę, dociśnij i ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 15 minut w 180°C.

2. Krem: cytryny sparz, osusz, otrzyj skórkę, z miąższu wyciśnij sok. Sok wlej do garnka, dodaj skórkę, cukier, mąkę, wodę. Dobrze wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodawaj po kawałeczku masła, mieszając, aż się roztopi. Pojedynczo domieszaj żółtka.

3. Beza: ubij białka, powoli dodając cukier, a pod koniec mąkę. Na podpieczony spód wyłóż krem cytrynowy. Następnie nałóż bezę, wyciskając za pomocą rękawa cukierniczego ozdobne rozetki. Piekarnik nagrzej do 120°C, wstaw tartę i piecz 30-40 minut aż beza się zrumieni.

Naj

Zobacz również

  • 1 puszka (850 ml) moreli, 5 jajek, 125 g masła (margaryny), 225 g cukru, sok i skórka starta z 1 cytryny, 75 g kaszy manny, 1 budyń waniliowy (na 500 ml mleka), 1 op. proszku do pieczenia, 750 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.