Reklama
  • Środa, 8 marca (08:05)

    Tarta z trzema masami

Spód: 40 dag mąki, 25 dag masła, 10 dag cukru, 2 jajka, szczypta soli, mąka do oprószenia stolnicy. Nadzienie: 20 dag gorzkiej czekolady, 500 ml mleka, 2 żółtka, 5 dag cukru, 4 dag mąki ziemniaczanej, 2 gruszki, 1 puszka kajmku. Oraz: 250 ml śmietany kremówki, 1 cukier waniliowy, 1 op. zagęstnika typu śmietan -fix, kakao do oprószenia.

1. Spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól oraz pokrojone na kawałki masło. Składniki siekaj nożem, a kiedy powstaną grudki, wsyp cukier i wbij jajka. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

Tortownicę wyłóż pergaminem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Plackiem wylep tortownicę. Spód gęsto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 20 minut.

Reklama

2. Nadzienie: gruszki obierz, rozetnij. Usuń środki z pestkami. Przełóż do garnka, zalej winem. Zagotuj, zdejmij z ognia. Gruszki wystudź w winie.

3. Mąkę ziemniaczaną oraz żółtka wymieszaj z 100 ml mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Rozpuść w nim czekoladę. Do rozrobionej z mlekiem i żółtkami mąki, cienkim strumieniem wlej wrzące czekoladowe mleko. Dobrze wymieszaj. Zimne gruszki pokrój w plasterki.

4. Spód do tarty napełnij kremem czekoladowym. Ułóż na nim plasterki gruszek. Ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Piecz jeszcze 30-35 minut. Tartę wystudź. Posmaruj kajmakiem. Śmietanę ubij z cukrem i zagęstnikiem.

Przełóż do szprycy. Wyciśnij małe rozetki bitej śmietany na wierzch tarty. Lekko oprósz kakao.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej tortowej • jajko • 1/2 szklanki ciepłego mleka • 2 łyżki oleju Nadzienie: 80 dag jabłek • 30 dag zmielonych orzechów włoskich • 15 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.