Reklama
  • Wtorek, 7 marca (14:05)

    Torcik biszkoptowy z truskawkami

Składniki na 10 porcji: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru pudru, łyżeczka esencji waniliowej, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 300 ml kremówki, łyżka dowolnego słodkiego alkoholu do nasączenia, kilka truskawek, świeżych lub rozmrożonych.

1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Formę w kształcie serca (średnica ok. 23 cm) natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.

Reklama

2. Rozdziel białka i żółtka. Żółtka ubij mikserem z 1/2 szklanki cukru pudru i esencją waniliową (5 minut). W oddzielnej misce ubij białka, stopniowo dodając 1/4 szklanki cukru (cukier powinien się rozpuścić).

3. Połącz ostrożnie białka z masą z żółtek, dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy. Piecz 35 minut.

4. Pozostaw biszkopt w formie 15 minut, po czym wyjmij i ostudź.

5. Na krem ubij śmietanę z cukrem. Ostrym nożem zetnij wierzch biszkoptu (na głęb. ok. 5 cm). Nasącz ciasto alkoholem. Najpierw nałóż do środka połowę pokrojonych truskawek, potem ubitą śmietanę i resztę truskawek. Przykryj wierzchem, oprósz cukrem pudrem.

Olivia

Zobacz również

  • 200 g gorzkiej czekolady, 400 g masła (margaryny), 250 g cukru szczypta soli, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 8 jajek, 500 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 6 łyżek mleka, 75 g wiórków... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.