Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:06)

    Tort Czarny Las

Składniki: 2 dag migdałów, 6 jajek, 6 dag masła, 18 dag cukru, 16 dag mąki, 5 dag kakao, 40 dag wiśni , 5 dag gorzkiej czekolady, 300 ml kremówki 36 proc., 1 op. cukru waniliow., dżem wiśniowy, 1 op. śmietan-fiksu

1. Zmiel migdały. Masło rozpuść. Białka ubij z cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka. Masę jajeczną wymieszaj z mąką, kakao i migdałami. Na koniec dodaj rozpuszczone masło. Ciasto dokładnie wymieszaj.

2. Ciasto przełóż do tortownicy. Piecz w 160 st. 45 minut. Wystudź biszkopt w formie, wyjmij i przekrój na cztery blaty (dwa bardzo cienkie). Tortownicę umyj.

Reklama

3. Wiśnie (najlepiej z kompotu) osącz. Zetrzyj czekoladę na duże wiórki. Schłodzoną kremówkę ubij z cukrem waniliowym i śmietan- -fiksem. Dwa pierwsze blaty (cienkie) przełóż dżemem wiśniowym, dociśnij. Ułóż w tortownicy. Przykryj trzecim blatem, rozłóż osączone wiśnie.

4. Rozsmaruj 2/3 kremówki. Połóż ostatni blat. Wierzch tortu udekoruj pozostałą kremówką i wiórkami czekolady.

12 porcji, czas ok. 80 min; porcja – 520 kcal, cena 1,40 zł.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Nie wyrzucaj przesuszonych kawałków biszkoptu. Pokrusz je, dodaj 10 dag miękkiej margaryny oraz 2 łyżki rumu. Składniki wymieszaj, uformuj kulki. Zanurzaj je w rozto- pionej czekoladzie i obtaczaj w posypce.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Aksamitny sernik

    Składniki: 10 dag masła, 20 dag herbatników, 4 jaja, 1 kg twarogu, 20 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, proszek do pieczenia, 1/2 l kremówki 36 proc.,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.