Reklama
  • Wtorek, 14 marca (13:05)

    Trójkolorowe ptasie mleczko

Składniki na 16 porcji: 80 dag tłustego twarożku śmietankowego, 100 ml kwaśnej śmietany, 6 łyżek mąki pszennej, 10 dag miękkiego masła, 15 dag cukru, 3 łyżki kawy cappuccino w proszku, 4 jajka, 1 łyżka ciemnego kakao, 1 fiolka zapachu waniliowego, szczypta soli, masło i tarta bułka do formy, słodkie kakao do posypania.

Reklama

1. Kawę cappuccino rozpuść w 5 łyżkach gorącej wody, podziel płyn na 2 równe porcje. Do jednej wsyp kakao, wymieszaj dokładnie. Wszystko ostudź.

2. Miękkie masło utrzyj mikserem razem z cukrem, szczyptą soli i aromatem waniliowym na jasny puszysty krem. Nie przerywając miksowania, wbijaj po jednym jajku. Następnie dokładaj po łyżce serka śmietankowego.

Na koniec dodawaj na zmianę po łyżce mąki i śmietany, aż do wyczerpania składników. Ciasto podziel na 3 jednakowe części. Foremkę keksową posmaruj mas łem, wysyp tartą bułką. Na spód wylej jedną część przygotowanej masy serowej.

Do drugiej części dodaj kawę cappuccino, wymieszaj i ostrożnie wylej na jasną masę w foremce. Do trzeciej porcji masy wlej kawę z kakao, wymieszaj. Delikatnie wylej na masę cappuccino.

3. Foremkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. Piecz 75 min. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki. Dopiero po 15 min wyjmij serniczek i go wystudź. Oprósz kakao, ew. udekoruj.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Aksamitny sernik

    Składniki: 10 dag masła, 20 dag herbatników, 4 jaja, 1 kg twarogu, 20 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, proszek do pieczenia, 1/2 l kremówki 36 proc.,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.