Reklama
  • Środa, 8 marca (13:05)

    Waniliowy sernik z bezami i białą czekoladą

Skład na 14 porcji: ● 250 g mąki ● 175 g cukru ● 125 g masła ● 5 jaj ● 2 opakowania cukru waniliowego ● 200 g białej czekolady ● 200 g śmietany ● 40 g mąki kukurydzianej ● 700 g zmielonego sera ● szczypta soli ● 50 g bezy.

Reklama

1. Do przesianej mąki dodajemy 75 g cukru, posiekane masło, jajo, cukier waniliowy i szczyptę soli. Siekamy nożem, a następnie krótko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.

2. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim całą formę, łącznie z brzegami. Odcinamy nadmiar ciasta. Pieczemy ok. 20 minut w 200ºC.

3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Jaja ucieramy z cukrem waniliowym i 100 g cukru na puszystą masę. Dodajemy ser, czekoladę, śmietanę, mąkę kukurydzianą i mieszamy, żeby składniki dobrze się połączyły.

Masę serową wykładamy na przestudzone ciasto, wyrównujemy. Pieczemy ok. 60 minut w 180ºC. Sernik posypujemy pokruszoną drobno bezą i studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.