Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Wieniec drożdżowy

Składniki: 50 dag mąki, 5 dag drożdży, po 10 dag cukru i masła, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 1 słoiczek wiśni bez pestek, olej i bułka tarta do formy, sól.

1 Mąkę przesiej do miski razem ze szczyptą soli. Zrób pośrodku mały dołek. Wkrusz do niego świeże drożdże. Posyp je cukrem i zalej letnim mlekiem. Miskę przykryj. Odstaw całość w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Reklama

2 Dodaj jedno całe jajko, skórkę otartą ze sparzonej cytryny oraz roztopione i przestudzone masło. Wymieszaj dokładnie, żeby składniki się połączyły.

3 Energicznie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe. Przykryj je ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4 Gdy ciasto podwoi objętość, przełóż je na stolnicę i raz jeszcze zagnieć. Rozwałkuj na placek o grubości ok. 2 cm. Małą szklaneczką wytnij krążki. Na każdym ułóż wiśnię. Zlepiaj krążki, formując bułeczki.

5 Formę z kominem (śred. 24 cm), wysmaruj olejem, posyp bułką. Ułóż bułeczki. Posmaruj je drugim jajkiem. Odstaw do wyrośnięcia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. Piecz około 50 min.

czas ok. 90 min; porcja – 120 kcal, cena 1,10 zł

Urszula Świeca, Hrubieszów, gospodyni domowa

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.