Reklama
  • Wtorek, 14 marca (13:05)

    Wuzetka z kajmakową niespodzianką

Składniki na 18 porcji. Ciasto: 8 jajek, 6 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki ciemnego kakao, 8 łyżek cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: 250 ml śmietany kremówki 36 proc., 2 łyżki cukru pudru, 1 op. śmietan-fixu, 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej. Wierzch: 1 op. ciemnej polewy czekoladowej.

Reklama

1. Zamkniętą puszkę z mlekiem skondensowanym zalej w garnku wodą (powinna być całkiem przykryta). Gotuj na małym ogniu 3 godz.

2. Zrób ciasto: białka oddziel od żółtek. Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, dosypując pod koniec cukier. Ubijając, dodaj kolejno żółtka.

Do masy jajecznej wsyp suche składniki, wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem prostokątnej formy. Piecz 35 min w 175 st. Ostudź, przetnij na 2 blaty.

3. Puszkę z mlekiem wyjmij z wody. Otwórz ją i gorący kajmak wymieszaj z kawą. Masę ostudź. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dosypując cukier puder i śmietan-fix. Posmaruj nią jeden blat biszkoptowy. Na to wyłóż masę kajmakową i przykryj drugim biszkoptem. Wierzch pos maruj przygotowaną wg przepisu na opakowaniu polewą. Schłodź.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • 1 puszka (850 ml) moreli, 5 jajek, 125 g masła (margaryny), 225 g cukru, sok i skórka starta z 1 cytryny, 75 g kaszy manny, 1 budyń waniliowy (na 500 ml mleka), 1 op. proszku do pieczenia, 750 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.