Reklama
  • Środa, 8 marca (15:05)

    Wyśmienita rolada kakaowa

Składniki na 10-12 porcji: Na biszkopt: 4 jajka, 100 g cukru, 75 g mąki pszennej, 75 g mąki ziemniaczanej, 30 g kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Na krem: 250 ml jogurtu naturalnego, np. greckiego, 150 ml śmietanki kremówki 30 proc., 1 duży banan, 2 łyżki cukru, 1 i ½ łyżeczki żelatyny, sok z ½ cytryny. Ponadto: 3-4 łyżki cukru wanilinowego, 100 ml śmietanki kremówki, banan, cukier puder, 2 kostki czekolady.

Reklama

Przygotowanie:

1. Przesiane obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Białka ubij mikserem na sztywno, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Następnie wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp suche składniki, delikatnie wymieszaj łyżką, by piana nie opadła.

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej na nią ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz 10-12 min w temp. 180°C. Ściereczkę posyp cukrem wanilinowym i połóż na niej gorące ciasto. Papier usuń a ciasto zwiń w roladę.

2. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Śmietankę ubij mikserem na sztywno. Obranego banana rozgnieć widelcem, skrop sokiem z cytryny. Dodaj do niego jogurt oraz cukier, zmiksuj. Następnie dodaj przestudzoną żelatynę, szybko zmiksuj, by nie było grudek.

Na koniec dodaj ubitą śmietanę, delikatnie wymieszaj. Krem wstaw do lodówki, aby lekko stężał.

3. Kilka łyżek kremu odłóż do dekoracji. Ostudzoną roladę rozwiń, posmaruj pozostałym kremem, delikatnie zwiń. Odłożonym kremem posmaruj wierzch i boki rolady. Wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem roladę oprósz cukrem pudrem. Udekoruj pozostałą ubitą śmietanką, bananem pokrojonym w plasterki oraz startą czekoladą.

Przygotowanie: 40 minut. Porcja: 250 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag pełnoziarnistych herbatników, 2 op. galaretki, 1 kg serka waniliowego, 25 dag serka mascarpone, 3 łyżeczki żelatyny, 25 dag borówek amerykańskich. Agata Brzana, Iwonicz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.