Reklama
  • Poniedziałek, 13 marca (13:00)

    Wyśmienita strucla z bakaliami

Składniki na 15 porcji. Na ciasto: 500 g mąki pszennej, 50 g marcepanu, 40 g świeżych drożdży, 100 ml letniego mleka, 80 g cukru, 2 łyżeczki cukru wanili nowego, 200 g roztopionego masła lub margaryny, 3 żółtka, szczypta soli, 250 g suszonych śliwek, 50 g pistacji. Ponadto: 100 g masła, cukier puder.

Przygotowanie:

1. Do pokruszonych drożdży wlej mleko, wsyp 2 łyżki cukru oraz 3 łyżki mąki, wymieszaj. Przykryj i odstaw na ok. 15 min. Marcepan pokrój w drobną kostkę. Śliwki oraz pistacje posiekaj.

Reklama

2. Do pozostałej przesianej mąki dodaj marcepan, oba cukry, sól, przestudzony tłuszcz, żółtka oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż do miski, przykryj i odstaw na ok. 60 minut w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrób, dodaj bakalie i zagnieć. Uformuj owal lub prostokąt. Dłuższe brzegi ciasta zawiń do środka – tak, by na siebie zachodziły.

3. Struclę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. Piecz 50 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wierzch ciasta posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem pudrem.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag mąki, 5 dag drożdży, po 10 dag cukru i masła, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 1 słoiczek wiśni bez pestek, olej i bułka tarta do formy, sól. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.