Reklama
  • Środa, 19 kwietnia (11:00)

    Zebra z ciemną polewą

Skład na 18 porcji: ● 200 g mąki ● 175 g drobnego cukru ● 4 jaja ● opakowanie cukru waniliowego ● cytryna ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia ● 75 ml oleju słonecznikowego ● 75 g konfitury malinowej ● 2 łyżki kakao ● 125 g gorzkiej lub deserowej czekolady ● 50 g śmietanki kremówki

Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 0,80 zł.

Reklama

Wartość odżywcza porcji 200 kcal. Białko 4 g/Tłuszcz 10 g/Węglowodany 24 g.

1. Z umytej cytryny ścieramy skórkę. Jaja ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy skórkę cytrynową, mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą jajeczną na przemian z olejem słonecznikowym.

2. Kiedy składniki się połączą, ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i konfiturę malinową, mieszamy.

3. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Na przemian przekładamy do niej po łyżce jasnego i ciemnego ciasta, aż wyłożymy całość. Wyrównujemy wierzch, który nacinamy na całej długości nożem posmarowanym olejem. Pieczemy 40–50 minut w 180ºC.

4. Gorzką lub deserową czekoladę kruszymy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając stopniowo śmietankę kremówkę, mieszamy. Ostudzone ciasto przekładamy na półmisek i dekorujemy polewą czekoladową. Zostawiamy do zastygnięcia na mniej więcej godzinę.

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: Ciasto i nadzienie: opakowanie ciasta francuskiego • 60 dag twarogu • 2 jajka • 30 dag mrożonych truskawek • 6 dag cukru pudru • 4 łyżki cukru pudru z wanilią • łyżka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.